Cotto del campiano still life min 1 1
Knipsel

Wat je moet weten als je een duurzame vloer wilt

In de 21ste eeuw maken we bij een aankoop een extra afweging: is het duurzaam? Maakt het product op een verantwoorde manier gebruik van grondstoffen? Gaat het lang mee? Kunnen we het op een ecologische manier onderhouden? Deze vragen zijn belangrijker dan ooit. Ook bij het kiezen van een vloer.

Naar overzicht

Verkies je tegels voor je interieur?
Botha beantwoordt 6 veelgestelde vragen

1. Waarop letten bij het kiezen van tegels?

Er zijn eindeloze mogelijkheden. Je kan tegels centraal plaatsen in je interieur of eerder als accent gebruiken. Hoe dan ook, je moet kiezen in functie van de plaats en ruimte. Niet alleen kleuren en patronen, maar ook de grootte en de toplaag spelen een belangrijke rol. Keuzestress? Schakel een van onze experts in.

2. Zijn tegels een duurzame keuze?

Ja, op voorwaarde dat ze juist uitgekozen en goed geïnstalleerd worden, zodat ze lang meegaan. De geschiedenis leert ons dat keramiek en steen ideaal zijn. Denk maar aan de oude ruïnes van India, Egypte, Pompeii enzovoort. De Egyptenaren waren de eersten die geglazuurde tegels gebruikten. Nadien begonnen de Portugezen ze te beschilderden, waardoor we nu tegels met prachtige patronen hebben.

Conclusie: aandacht voor slijtage en esthetiek én grondige kennis over de toekomst van het product zijn essentieel voor een duurzame keuze. Botha-experten helpen je daar graag bij.

3. Waarom is het zo belangrijk dat tegels lang meegaan?

Zo verminderen we het gebruik van kostbare grondstoffen. Er wordt minder afval geproduceerd. Dat betekent minder lucht- en watervervuiling. Je maakt de planeet én je portemonnee er blij mee.

4. Zijn keramische tegels duurzamer?

Het is bewezen dat keramische tegels brand en overstromingen overleven. Ze zijn kleurvast, zeer sterk, gemakkelijk schoon te maken en niet-poreus. Bovendien hoeven ze niet gepolijst of verzegeld te worden. Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook rendabel.

5. Wat als je de productie en het transport meetelt?

Hoewel keramiek en steen een hoge opgeslagen energie hebben door de productie en het transport, maakt de lange levensduur ze toch duurzaam in vergelijking met andere alternatieven.

6. Kan je tegels overal plaatsen?

Bij Botha plaatsten we tegels op vloeren, muren, aanrechten, zwembaden, plafonds, kuipen, douches, buitenmuren … overal dus. Zelfs op bewegende oppervlakken. In boten en campers bijvoorbeeld.

Knipsel

Liever een houten vloer?
Dan heb je misschien deze 4 vragen

1. Hoe duurzaam zijn houten vloeren?

Houten vloeren zijn al eeuwenlang een populaire vloerbekleding. Terwijl men vroeger niet omkeek naar de herkomst van het hout, is het milieu vandaag wél topprioriteit.

Steeds meer producenten verkiezen hout uit hernieuwbare bronnen. Een duurzame parketvloer is sterk en gaat lang mee. Het hout komt van bomen uit een hernieuwbare plantage en niet uit een waardevol natuurgebied. De duurzaamheid van het gebruikte hout hangt dus sterk af van de keuzes van de producenten. Over het algemeen is parket best duurzaam.

2. Kunnen parketvloeren tegen een stootje, gaan ze lang mee?

Wat de technische duurzaamheid betreft, zijn twee dingen belangrijk:

De houtsoort: bepaalde houtsoorten zijn veel harder en steviger dan andere. Eik, beuk en es zijn inheemse houtsoorten die erg hard en slijtvast zijn. Ook de resistentie tegen schimmels is een belangrijk criterium.

De samenstelling en behandeling: je kunt je parketvloer laten behandelen of zelf behandelen. Er bestaan ook producten die voorbehandeld zijn, wat ze steviger en slijtvaster maakt. Meerlagig parket bijvoorbeeld heeft een toplaag die kras- en slijtvast is en bestaat uit verschillende lagen die het eindproduct sterker maken.

3. Worden houten vloeren gerecycleerd en hergebruikt?

Een bijkomend voordeel van sommige houten vloeren is dat ze na hun lange levensduur gerecycleerd kunnen worden. Onder bepaalde omstandigheden worden vloerplanken zelfs opnieuw gebruikt.

4. Hoe zit het met het onderhoud?

Parketvloeren vragen niet meer onderhoud dan andere vloerbedekkingen. Een geverniste houten vloer hoef je louter te dweilen met zuiver water en een beetje neutraal schoonmaakmiddel. Een geoliede vloer onderhoud je met een voedend product. Zo gaat je parketvloer makkelijk tientallen jaren mee.

Hulp nodig bij je keuze of nog bijkomende vragen?

Plan een bezoek aan onze showroom waar onze experts klaar staan om jou uitgebreid te informeren over ons duurzaam vloer- en parketgamma. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes zodat jouw huis een duurzame thuis wordt. 

square

Bezoek onze showroom in Aalter

Ontdek onze brede waaier aan materialen en laat je inspireren voor jouw project in onze showroom in Aalter. Onze doorwinterde experts denken met je mee en helpen je op weg naar de keuze die volledig aansluit bij jouw ontwerp en budget. Tot binnenkort!

Brug-Zuid 21, 9880 Aalter

Maandag
13u00 - 18u00
Dinsdag
tot vrijdag
9u00 - 12u00 & 13u00 - 18u00
Zaterdag

9u00 - 12u00

Ontwerp zonder titel 12